• Genel Diş Hekimliği • Çene Cerrahisi • Estetik Diş Hekimliği• Endodonti Uygulamaları• Ortodonti Uygulamaları• Pedodonti Uygulamaları
 

Web Sitemiz yayın hayatına başlamıştır.

Sitemizden on-line randevu alabilirsiniz...

 
 
 
Site Tasarım
SELİN GRAFİK - BAFRA
Diş Taşı Temizliği (Ağız Kokusu Tedavisi)

Diş Taşı Temizliği (Ağız Kokusu Tedavisi)

Dişler etkili bir şekilde fırçalanmadığında, alınan gıdalar dişler üzerinde birikir. İlk başlarda yumuşak olan bu birikintiler, tükürük içerisindeki kalsiyumun çökelmesiyle taşlaşır. Diş taşı ya da tartar dediğimiz bu birikintiler, yoğun bakteri içerir ve sertleştiği için fırçalamayla uzaklaştırılamaz.

 

Diş Taşının Oluştuğu Yerler

Tükrük bezlerinin ağza açıldığı yerlerde en fazla diş taşına rastlanır. Alt çene ön grup dişlerin içe bakan yüzeyleri ve üst çene büyük azı dişlerinin yanağa bakan yüzeyleri en fazla diş taşı oluşan yüzeylerdir.Diş taşlarının % 90 ı alt çene ön grup dişlerin dile bakan yüzeyinde oluşur. Dişeti altında oluşan diş taşlarına en çok alt çene büyük azı dişlerinin dil tarafında rastlanır.

Diş taşlarının yoğun olarak biriktiği bir başka durumda, eksik dişlerin bulunduğu bölgelerde fonksiyon eksikliğine bağlı olarak biriken diş taşlarıdır.

Polikliniğimizde Diş Taşı Temizliği

Polikliniğimizde, Özel ultrasonik cihazlar yardımı ile yüksek frekanslarda titreşim vererek diş taşları dişten uzaklaştırılır. Diş eti cebi içerisindeki sub gingival diş taşlarının temizliğinde bazen el aletleri ile detartraj ve diş eti küretajı yapılır. Dişeti küretajı, dişeti cebi içerisindeki sağlıksız granülasyon dokusunun alınmasıdır.

Diş eti rahatsızlıkları ile başa çıkabilmek için ağız hijyenine çok dikkat edilmelidir. Normal şartlarda 6 aylık periyodik diş hekimi kontrollerinde tüm ağzın muayenesi ile birlikte diş taşı temizliği ( detartraj ) de yapılır. Ancak bazı ağızlarda daha sık detartraj işlemi yapılması gerekebilir. Çünkü, diştaşının birikim hızı ve miktarı kişiden kişiye değişir. Diş eti seviyesinin üzerinde oluşan diş taşları, diş eti cebi içinde oluşan diştaşlarına oranla çok daha hızlı oluşur. Hekimlerimizin size önerdiği aralıklarda diş taşlarının temizlenmesi gerekir. Detartraj işlemi yapılır iken, Ultrasonik cihazlar ile yada diş minesine zarar vermeyecek en uygun aletler yardımı ile diş üzerinde oluşan kalın plak tabakası ve diş taşları temizlenir.

Dişlere yapışan bakteri plağı temizlenmediği taktirde bir süre sonra diş taşına dönüşmektedir. Hem dişetleri etrafında koyu renkli alanlar, hemde diş etlerinin şiş, düzensiz ve kanamalı görüntüsüne sebep olarak estetik olarak kötü bir görüntüye neden olur. Ayrıca pürüzlü yüzeyler olduklarından, dilin sürtünmesi ile dilde tahrişe yol açar.

Diştaşlarının oluşma sebepleri

Diş taşı bakteri plağının mineralizasyona uğramış hali olarak kabul edilir. Yani temizlenmeyen bir bakteri plağının kalsifikasyona uğraması sonucu diştaşları oluşur. Bazı ipliksi mikro organizmalar bu süreçte matrix oluşturarak diş taşı oluşumuna katkıda bulunur. Bu süreç, temizlenmeyen bakteri plağı üzerine çökelen mineral tuzlarının sertleşmesi ile olur. Tükrüğün koyu kıvamlı ve yapışkan olması diş taşı oluşumuna yardımcı olur iken, daha akışkan kıvamlı ve bol tükrük salgısı olması diş taşı oluşumunu azaltır.

Beslenme alışkanlıklarının diş taşı oluşmasındaki etkileri

Kalsiyum, fosfor, bikarbonat, protein ve karbonhidratlar diş taşı oluşumunu artırmaktadır. Şekerin, bakteri plağı olumunu kolaylaştırıcı etkisi vardır. Yenilen gıdaların yumuşak veya sert olması içeriğinden daha önemlidir. Yumuşak gıdalar ile beslenenlerde tartar oluşumu daha hızlıdır.

Periodontal hastalığın oluşumunda bakteri plağı ve diştaşları rol oynar.

Diş taşları olmaksızın, yalnızca bakteri plağı varlığında bile gingivitis görülebilmekte; bakteri plağı temizlenir ise dişeti dokusu eski sağlıklı durumuna kavuşmaktadır.

Yaş ile birlikte ; Diştaşı, gingivitis ve bakteri plağı oluşumu artmaktadır. Çocuklarda özellikle diş eti seviyesinin altındaki diş taşları ile nadir karşılaşılır.

Patolojik dişeti ceplerinin oluşumunda diş taşları hem primer hemde sekonder olarak rol oynar. Derin periodontal ceplerin oluşmasına sub gingival diş taşları ( dişeti seviyesi altında yer alan diş taşları ) periodontal dokuların harabiyetine yardımcı olarak etki eder.Hemen hemen, her diştaşının mevcut olduğu ağızda da bir dişeti iltihabı vardır. Kötü ağız kokusu ( halitosis ) sebebi olarak da en önemli etkenlerden birisi diş taşlarıdır.

AĞIZ KOKUSU (HALITOSIS) TEDAVİSİ

Ağız kokusu ne kadar bakımlı olursanız olun, insanların sizden uzaklaşmasına yol açacak kadar ciddi bir problemdir. Ağız kokusu hem özel yaşamı hem de sosyal yaşamı olumsuz olarak etkiler.

ağız kokusu tedavisi

Ağız Kokusunun Nedenleri

Ağız kokusu %90 oranında ağız içi nedenlerden kaynaklanır.

  • Düzenli ağız bakımı yapılmazsa, yiyecek artıkları dişler arasında, dilin ve dişetlerinin üzerinde birikerek ağızda kalır ve bir süre sonra ağız kokusuna neden olur.

  • Sarımsak, soğan gibi kötü kokulu yiyecekler yendiğinde, vücut bu gıdayı elimine edene kadar kötü koku ortadan kalkmaz.

  • Dişeti hastalığı sonucu meydana gelen derin dişeti ceplerine tam olarak ulaşılıp temizlik sağlanamaz. Bu cepler ağız kokusuna neden olur.

  • Ağızda bulunan çürük dişler, taşkın ve komşu dişlerle kontağı olmayan dolgular, anormal diş temasları ve diş morfolojisinin kaybı, yiyeceklerin bu bölgelerde birikmesine neden olarak ağız kokusu oluşturur.

  • Uyumsuz ve kötü kullanılan protezler ağız kokusuna neden olur.

  • Ağız içindeki tümörler ağız kokusuna neden olabilir.

  • Ağız kokusu sosyal yaşamda oldukça rahatsız edici bir durum olduğu için ihmal edilmemelidir. Zira ufak müdahalelerle bu sorundan tamamen kurtulabilirsiniz.

Ağız Kokusundan Kurtulmak İçin:

  • Ağızdaki dişeti hastalıkları ve diş çürükleri tedavi edilmelidir.

  • Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmeli, günde en az iki kez florürlü bir diş macunu ile dişler fırçalanmalı ve günde bir kez dişipi kullanılmalıdır. Diş fırçalama sırasında dilin de fırçalanması gerekir.

  • Kullanılan protezlerin bakımına özen gösterilmelidir.

  • Eğer ağız ve dişlerinize yapılan müdahalelerden sonra hala ağız kokusundan şikayetçi iseniz, diğer sebepleri de araştırmak gerekir.

 

 

Anasayfa | Kliniğimiz | Hekimlerimiz | Hizmetlerimiz | Hakkımızda | Bize Ulaşın