• Genel Diş Hekimliği • Çene Cerrahisi • Estetik Diş Hekimliği• Endodonti Uygulamaları• Ortodonti Uygulamaları• Pedodonti Uygulamaları
 

Web Sitemiz yayın hayatına başlamıştır.

Sitemizden on-line randevu alabilirsiniz...

 
 
 
Site Tasarım
SELİN GRAFİK - BAFRA
Diş Beyazlatma  

Diş Beyazlatma nedir? 

Belirli bir süre sonra dişleriniz çeşitli derecelerde sararmaya ve renk değiştirmeye başlar. Pek çoğumuzun sıklıkla tükettiği çay, kahve, sigara ve benzeri şeyler zaman geçtikçe dişlerinizin sararmasına ve renk değiştirmesine neden olan faktörlerden sadece birkaçıdır. İçtiğiniz sigara, çay, kahve, kırmızı şarap gibi sararmalara neden olan şeylerin miktarına göre dişlerinizin görünüşünde istemediğiniz değişikler olur.

Diş Beyazlatmak (bleaching) dişlerin yüzeylerinde meydana gelen renkli organik ve mineral maddelerin diş beyazlatma jelleri ile temizlenmesi işlemidir.

Diş beyazlatma için çok değişik ürünler mevcuttur. Piyasada satılan ve bilinçsizce kullanılan bir çok ürünün bilimsel olarak kanıtlanmış beyazlatma etkinliği, yan etkileri ve kalıcılığı tartışmalıdır. Güvenli ve kalıcı bir beyazlatma işleminin deneyimli diş hekimlerince yapılması gerekir.

Diş Beyazlatma Aşamaları nelerdir?

Beyazlatma işleminden önce, dişlerinizin dişhekimi tarafindan temizlenmesi gerekir. Dişler üzerindeki lekelerin çıkartılması, diş taşlarının temizlenmesi gereklidir. Problemli diş ve dişetlerinin tedavisi önemlidir.

Diş beyazlatma (bleaching) karbamid peroksit ve türevleri kullanılarak yapılan bir ağartma (renk açma) işlemidir. Kullanılan maddeler oksijen açığa çıkarır, dişlerin rengi açılır. Beyazlatma işlemi iki sistemle uygulanır.

İlk seçenek diş hekiminin birebir hastaya uyguladığı işlemdir. Muayenehane ortamında dişlere sürülen bir jel ile dişler beyazlatılır. İşlem süresi 1,5 saattir işlem sonunda dişler 5 ton beyazlar.

İkincisi de hastanın kendi dişlerine özel şeffaf bir aparat hazırlanması ile gerçekleştirilir. Beyazlatma jelleri hastaya verilir,evde günde 1-2 saat aparat üzerine uygulanan jel hasta tarafından kullanılır. 6-8 gün içerisinde dişler beyazlar.

Laserle Diş Beyazlatma

Lazerle diş beyazlatma klasik beyazlatma yöntemlerine göre daha hızlı olması ve daha kısa sürede tedavinin sonuçlanması nedeniyle tercih nedeni olabilmektir. Diş beyazlatma işlemini gerçekleştiren ajan içersinde zengin oksijen molekülleri bulunan bir jeldir.

Bu karbonit peroksit veya hidrojen peroksit olan kimyasal ajanlardan faydalanılarak gerçekleştirilir. Lazer ışınının etkisi bu kimyasal ajanların diş içersine daha hızlı şekilde gönderebilmesidir. Diş başına yaklaşık 30 sn süre ile yapılan lazer uygulaması ile karbonit veya hidrojen peroksit jeli diş içersinde etkin bir şekilde yollanarak diş içersinde bulunan pigmentlerin dışarıya taşınmasına ve daha önceden pigment bulunan moleküler boşluklara su molekülleri ile dolmasını sağlar. Bu şekilde dişlerin rengi ağartılır.

Diş Beyazlatma Teknikleri nelerdir? 

Beyazlatma işlemleri doğal diş renginizi ortalama beş - yedi ton kadar değiştirir. Hem diş hekimi muayenehanesinde, hem de evde beyazlatma yapılabilir. Beyazlatıcıların içerdiği etken madde genellikle hem derindeki, hem de yüzeydeki lekeleri çıkartmaya yardımcı olan, % 10-22 oranlarında karbomid peroksit veya hidrojen peroksittir.

Diş hekiminin muayenehanesinde uygulanan ışıklı beyazlatma işleminin seansı ekonomik ve hızlı bir sonuç verir ve dişleri önemli ölçüde beyazlatır. Ancak, bir yıl sonra, normal bir şekilde yiyip içmenin (kahve, çay, alkolsüz içecekler) ardından, dişleriniz tekrar eski rengine yakın bir renge dönebilir ve yeni lekeler oluşabilir. Bu durumda beyazlatma işlemini tekrar etmeniz gerekebilir.

Evde beyazlatma için diş hekiminiz tarafından hazırlanan özel ağız plakları da kullanılabilir. Genellikle iki hafta boyunca günde birkaç saat veya gece boyunca plak takılır. Dişlerinizde yeni lekelenme oluştuğunu fark ederseniz, lekeleri çıkarmak için bir veya iki gece boyunca ağız plağını beyazlatıcı jel sürerek takmanız yeterlidir. Dişleri beyazlatmak için eczanede reçetesiz olarak satılan ürünler de bulunabilir.

Beyazlatma dışındaki işlemler sırasında, yüzey lekelerinin giderilmesine yardımcı olmak için, fiziksel ve/veya kimyasal uygulamalar yapılır. Beyazlatıcı diş macunları leke çıkarıcı özelliği olan veya cilalama yapabilen özel kimyasallar içerir. Diş hekimleri tarafından yapılan profesyonel temizlikte, yiyecek ve tütünün neden olduğu dış lekelenmeleri çıkarmak için aşındırma veya cilalama yöntemi kullanılır.

Beyazlatma işlemlerinde herkeste çıkan sonuç farklıdır. Bazıları, beyazlatıcı diş macunları ile bekledikleri sonucu elde ederken, gri diş rengine sahip veya dişinde ciddi renklenme olanların gülümsemelerinin istedikleri gibi olabilmesi için porselen vener kaplamalar veya dolgu yapılması gerekebilir. Sizin için uygun olan seçeneği diş hekiminiz belirler.


Diş beyazlatma konusunda bilmek istediğiniz her şey için
Hasan Bayrakcı Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni arayınız.

Tel: (0362) 532 04 44 - 543 29 47

 

Anasayfa | Kliniğimiz | Hekimlerimiz | Hizmetlerimiz | Hakkımızda | Bize Ulaşın