• Genel Diş Hekimliği • Çene Cerrahisi • Estetik Diş Hekimliği• Endodonti Uygulamaları• Ortodonti Uygulamaları• Pedodonti Uygulamaları
 

Web Sitemiz yayın hayatına başlamıştır.

Sitemizden on-line randevu alabilirsiniz...

 
 
 
Site Tasarım
SELİN GRAFİK - BAFRA
Ortodontik Tedavi Yöntemleri (Braket Uygulamaları) 


Ortodontik Tedavi Yöntemleri

Ortodontik tedavide genel olarak 2 çeşit aparey kullanılır. Bunlar ağız dışı aygıtlar ve ağız içi aygıtlardır. Ağız dışından takılan aygıtlar (çenelik ve enselikler gibi) genellikle iskeletsel sorunların düzeltilmesinde ya da ağız içinde kullanılan aygıtlara destek olmak amacıyla kullanılır. Ağız içi aygıtlar da, hareketli apareyler (damaklıklar) ve sabit aygıtlar (diş telleri, braketler) olmak üzere 2 çeşittir. Damaklıklar genelde çene darlıklarında ya da yer tutucu olarak kullanılır.

Braket
Damaklık
Sabit Aparey

Çocuk ortodontisinde kullanılan bir başka yöntem de sabit aygıtlardır (diş telleri, braketler). Braketler dişlerin üzerine özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır ve tedavi boyunca çıkmazlar. Bu aygıtların avantajı, daha hızlı diş hareketinin sağlanmasıdır.

İlk randevuda tedavi süreci hakkında bilgiler verilir ve röntgen ve alçı modeller alınarak tedavi planlaması yapılmak üzere saklanır. Ortodonti ekibi tarafından tedavi planı yapılan hastalar diğer seanslara randevu verilerek diş telleri takılır. 

Diş Tellerinin takılmasıyla ilgili aşağıdaki video size yol gösterecektir.

Metal braket

Metal braketler en popüler yöntemlerden bir tanesidir. Braketlerin bu türü, genellikle titanyum veya çelikten yapılır.

Bu braketler dişlere özel bir maddeyle yapıştırılır. Bu prosedürden önce dişlere bakım yapılır, diş taşı ve plaklar temizlenir ve florür takviyesi yapılır.

Hastaların isteğine göre braketler dişlerin dış veya iç tarafından yerleştirilir.

Metal braket sistemi popüler olmasına rağmen kendi artı ve eksileri aşağıda örnekleri verilmiştir.

Metal braketlerin avantaj ve dezavantajları:

Öncelikle bu sistemin avantajı diğer sistemlere göre fiyatın uygun olmasıdır. İkinci önemli artısı ise zaman tasarrufudur. Metal kendi özelliklerine göre istenilen sonuç bakımından daha çabuk olmaktadır. Tedavi uzunluğu ve rehabilitasyona çabuk geçmesi.

En büyük eksikliği herkesin onları fark etmesidir. Çoğu hastamız ortodonti tedavisinde braketlerin görünmez olmasını isterler. Bugünlerde birçok genç hasta için estetik braket sistemleri revaçtadır. Nedeni hem sağlık açısından hem de fiyat açısından uygun olmasıdır.
Braket üreticileri sürekli modayı takip ederek yeni braket sistemleri üreterek daha küçük ve hoş görünümlü olmasını sağlamaktadırlar.

Porselen braketler

Porselen braketler en popüler sistemlerden bir tanesidir ve diğer sistemlere oranla daha estetik görünüme sahiptir. Porselen braketler şeffaf oldukları için insanlar pek fark etmezler ve bazı insanlar daha hoş gözüktüğünü düşünürler. Porselenler güneş ışığını tamamen alıp görünmez oldukları gibi parıltıları da güzeldir. Bu nedenle çoğu hasta porselen braketi tercih etmektedirler.

Porselen braketler saf kristalden yapılmaktadır. Porselenler renk değiştirmezler ve diş plağı toplamazlar bu nedenle diş ve ağız bakımı kolaylaşır. Diş ve braket bakımı diğer metal ve lingual braket sistemlerine göre daha kolaydır. Bir diğer avantajı da porselen braketlerin dişlere sağlam tutunmalarıdır.

Yüksek parlatma sayesinde aşındırılması daha azdır. Bu nedenle hastaların tedavileri daha konforlu geçmektedir.

Eğer siz hala hangi braket sistemini kullanacağınız konusunda kararsız kalıyorsanız, lütfen hekimlerimize danışın. Muayene esnasında hekimlerimiz tüm detaylı bilgilendirmeleri size verecekler ve braket sisteminin kullanılması konusunda size yardımcı olacaklardır

İnvisalign (Şeffaf Braket) (Düzeltici)

Clear-Aligner, invisalign, orthoclear telsiz ortodonti teknolojisi sayesinde çapraşık dişler diş teli kullanılmadan görünmeyen şeffaf plaklar ile düzeltilebilmektedir.

Ortodontik tedavi amacı ile dişlere takılan, çıkarılabilir, ağızda belirgin olarak gözükmeyen dünyada pek çok saygın klinikte denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiş yöntemdir. Şeffaf olan materyal, diş telleri yerine kullanılarak şekilsel diş bozukluklarının giderilmesi amacıyla kullanılır.

Ortodontik Tedavi sırasında neler Yapılmalı?

Tedavinin başladığı ilk günlerde, dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerin ve tellerin yanağın iç yüzeyinde tahriş yapması doğaldır. Ağız dokuları bu tarz yabancı maddelere çok kolay uyum sağlayacak ve sonraki günlerde bu sorun olmayacaktır. Alışma süresince çok tuzlu ve acı yiyecekler yememek, tahriş olmuş bölgelerin acımaması açısından önemlidir. 

Ortodontik tedavi sırasında diş temizliği çok önemlidir. Teller dişlerin bakımını kısmen zorlaştırsa da düzenli fırçalama halinde gerekli hijyen kolaylıkla sağlanabilir. Fırçalama sırasında özellikle dişetleri ile braketler arasındaki alanı iyi temizlemeye dikkat etmek gerekmektedir. İdeal fırçalama süresi 3 dakikadır. Fırçalamadan sonra braketlerin aralarında kalan alanlar da arayüz fırçası ile temizlenmelidir. Dişlerin yan temas yüzeylerini temizlemenin en etkili metodu ise diş ipi kullanmaktır. Ortodontik tedavide kullanılmak üzere üretilmiş olan superfloss diş iplerinin uç kısımları, tellerin arasından kolayca geçecek biçimde sert yapılmıştır. 

Tedavi sırasında özellikle aylık randevulardan sonra dişlerde hassasiyet ve hareket etme hissi olması doğaldır. Bu durumda telaşlanmamalı ve gerekli durumda doktorunuzdan bilgi almalısınız. Sert gıdalar, braketlerinizi kopartabilir ve diş etlerinize hasar verebilir. Braketlerin kopması aynı zamanda tedaviyi de aksatacak, sık sık yaşanması durumunda tedavinin bitirilmesine bile sebep olacaktır. Bu sebeple tedavi sırasında çok sert (fındık, kemikli et vb) besinler tüketilmemeli, meyveler soyulup dilimlendikten sonra arka dişlerle yenmeli, çekirdekli meyvelerin (zeytin ve erik gibi) çekirdekleri çıkartılmalıdır. 

Hem ortodontik tedavi sırasında, hem de tedavi sonrasında, dişlerin ara yüzlerindeki çürümeyi engellemek açısından diş ipi kullanımı da çok önemlidir. Hiç ortodontik tedavi görmemiş bireyler de diş ipi kullanmalıdır, çünkü diş fırçalama ile dişlerin temas yüzeyleri temizlenemez. diş ipi kullanırken dikkat etmemiz gereken, diş etlerimizi tahriş etmemek, diş ipini sadece diş yüzeylerine uygulamaktır. 

Ortodontik tedaviyle ilgili zorluklara kolaylıkla alışılmakta, ve tedavinin ilk birkaç gününden sonra hemen hemen hiç hissedilmemektedir. Tedavi süresince ve sonrasında gülümsemenizde meydana gelen olumlu değişim, tüm bu zorluklara fazlasıyla değecektir. 

 

Mükemmel gülümsemeye sahip olmak için;
Hasan Bayrakcı Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni arayınız.

Tel: (0362) 532 04 44 - 543 29 47


Anasayfa | Kliniğimiz | Hekimlerimiz | Hizmetlerimiz | Hakkımızda | Bize Ulaşın